Skrýt mapudiskuze na mapě

Spojené arabské emiráty

výběr diskuze podle destinace

Diskuze - Arabština

Řadit podle času | Řadit podle vláken vzestupně sestupně

Při vkládání příspěvku do diskuze jako neregistrovaný uživatel budete mít u vašeho příspěvku zobrazenu IP adresu

:-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S >:) (((H))) @};-- \o/ (((clap))) :-@
Pravidla diskuzí
Původní dotaz

Arabština

01.02.2009 02:25:52 | Ajnab

Ajnab Dobrý den, moc by mě zajímala informace nejlépe od někoho, kdo v Emirátech žije a hovoří arabsky, v čem se například liší arabština spisovná od místní hovorové? Několik let jsem žila a studovala spisovnou arabštinu a tuniskou hovorovou v Tunisu, což je ale samozřejmě úplně jiný kout arabského světa... Jak se jinak domlouváte v Emirátech vy, kteří arabsky nemluvíte? Díky za odpověď!

Poslední reakce

Vyuka arabstiny   Ajnab 15.09.2011 03:45

Dobry den, 
nabizim kurzy standardni spisovne arabstiny a take marockeho, egyptskeho ci tuniskeho dialektu. Vyuka probiha skupinove nebo individualne v centru Prahy, pripadne mozno i online nebo formou vikendovych intenzivnich kurzu. Vice informaci:

arabstina.webs.com

Primy kontakt s lektorkou = zadne zbytecne poplatky!

Zaregistrujte se a ziskejte slevu 5% na vsechny kurzy!!!

...   Pantharei 14.07.2009 10:25

anglicky, je to i úřední jazyk :-D

arabský jazyk   DinaDina (86.49.80.***) 13.07.2009 15:15

Dobrý den,
jelikož občas také nahlédnu na tyto stránky, dovoluji si Vás pozvat na návštěvu do naší jazykové školy, která je zaměřená na výuku arabského a perského jazyka a češtiny pro Araby. Sídlíme v ulici Eliášova 3, Praze 6 - Dejvicích, kousíček od stanice metra Dejvická. Kontakt na mne je 7777 87 335. Mějte se krásně . S pozdravem Dana, jazyková škola Arabesque

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Arabština   Ajnab 14.04.2009 23:05

Ano, diky, to mam na mysli... Zajimaji me slova pouze v dialektu Emiratu, konkretne ta, ktera jsou zajimave odlisna od spisovne arabstiny...

RE: RE: RE: RE: RE: Arabština   Anas 13.04.2009 15:52

Tak jesly jsem to pochopil, tak snad mislis rozdilne slova?! napriklad,
CS : "Jak se mas?"
Egyprcky : "Eziak?", Syrsyky : "Slonak?", Libanonsky/Syrsky : "Kifak?" , Emiraty : "Kif Halak?" ..
Tak to mislis? jesly tak, tak rekni slova, a snad pomuzu. jinak nemuzu rist vsechne rozdily.

RE: RE: RE: RE: Arabština   Ajnab 05.04.2009 23:15

Aha, no to jsem nemyslela, ale nevadi... Co me zajima jsou konkretni priklady na nekolika frazich, jak se lisi dialekt v SAE od spisovne arabstiny...Rozumis, co mam na mysli? Diky!

RE: RE: RE: Arabština   Anas 03.04.2009 08:26

Arabstina je dost starej jazyk, dodrzuje ji jako spisovni jazyk, Kuran a literatura jak nova tak stara tak i prastara.
Lide kde mluvi arabsky tak se lisi prizvukem a taky jejich arabstina se michala casem s jinymi jazyky, napriklad, stara Egypcky, Barbarsky, Syriansky,nebo pak s Turecky, Indicky, Francousky .. atd.
Jinak vsichni Arabove pochopi tu spisovnou, jinak by neprecetl ani noviny.
Doufam ze jsem visvetlil, a jesly mas jine otazky, tak klidne se zeptej.

RE: RE: Arabština   Ajnab 02.04.2009 23:18

TO ANAS: Muzes byt prosim konkretnejsi ohledne specifik oblastniho dialektu? Nejake dalsi priklady? TO ZAHRAH: velmi dekuji!

RE: Arabština   Anas 02.04.2009 12:27

No v Emiraty, Arabove mezi sebou mluvi Arabsky a kazdy po svojim a rozumime si, neco kdys Cech mluvi se Slovakem. jinak Indove a Pakistani vecinou nebo Anglicky, Hindy, Urdo nebo jine mistni jazyki ktere se pouziva v Indji. Krome Rusy jsem nepotkal kdo umi Rusky, ale jak znam prodavace tak jsou schopni se soustredit s kazdym jazykem, kdys je treba.

RE: RE: arabstina   fiona 30.03.2009 15:47

Já mám zkušenost právě s těmito příklady ( leesh a shu) hlavně v syrské a irácké arabštině, tedy spíš dialektu :-) :-)

RE: arabstina   Zahrah (62.61.164.***) 30.03.2009 10:23

to Ajnab: To bylo na me?
Predpokladam, ze ano :-) Nejsem v arabstine zadny prebornik, ale alespon par prikaldu...Treba "proc?" uslysis jedine jako "leesh?" (ci weesh podle kuvajtskeho dialektu), misto ureed se casto pouziva abee (ale uslysis i to prvni). "co?" = "shu?" (ale to je take hlavne kwt)

RE: RE: rodily mluvci   Ajnab 29.03.2009 03:24

Napises i vic prosim?

RE: rodily mluvci   Zahrah (62.61.164.***) 21.03.2009 09:39

rekla bych, ze khaleej dialekt je nejpodobnejsi spisovne arabstine. Lisi se pouze par slov a samozrejme se nepouziva neurcity clen

RE: rodily mluvci   Ajnab 16.03.2009 22:48

RE: RE: Arabština   Ajnab 16.03.2009 22:48

Helen : :-) Ale ne, ja nemam strach, ja pracuju v oblasti arabstiny a studuju ted i ruzne dialekty, tak me to jen zajima... ;-)

rodily mluvci   *T (89.103.142.***) 15.03.2009 17:23

to Ajnab
Pokud bys mela zajem popovidat si s rodilym mluvcim,tak mam tu kamarada, on je z emiratu, akorat je tady na kratkou dobu a nudise. :-)

RE: Arabština   helen 09.03.2009 17:19

Ahoj.
Tady se bezne mluvi anglicky, i bezni Arabi mluvi anglicky. Takze zadny strach.
Helen

RE: RE: RE: Arabština   Ajnab 05.02.2009 01:31

Zjimaly by me nejvice konkretni priklady odlisnosti v mistnim dialektu od spisovne arabstiny... ;-)

RE: RE: Arabština   fiona 01.02.2009 18:58

Spisovnou arabštinou se člověk domluví ve všech arabských zemích, já se spisovnou učila v Praze a zatím ve všech arabských státech, které jsem navštívila ( Emiráty, Egypt, Tunis, Jordánsko, Libanon) jsem se v pohodě domluvila a díky tomu jsem také měla i různé výhody, např. lepší pokoj v hotelu, výhody na pláži, v restauraci atd.., protože přece jen arabština zatím není až tak moc mezi turisty rozšířená a místní lidé si váží turisty, který na ně promluví jejich řečí, i když jistě s gramatickými chybami, jako u mě :-) :-)

RE: Arabština   otooto (85.132.158.***) 01.02.2009 15:58

vice jak arabsky se domluvite rusky ci anglicky

Arabština   Ajnab 01.02.2009 01:25

Dobrý den, moc by mě zajímala informace nejlépe od někoho, kdo v Emirátech žije a hovoří arabsky, v čem se například liší arabština spisovná od místní hovorové? Několik let jsem žila a studovala spisovnou arabštinu a tuniskou hovorovou v Tunisu, což je ale samozřejmě úplně jiný kout arabského světa... Jak se jinak domlouváte v Emirátech vy, kteří arabsky nemluvíte? Díky za odpověď!